Szakmai tudnivalók alma fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Az almafajták változatos származási helyüknek köszönhetően a klimatikus adottságokkal szemben tág tűréssel rendelkeznek. Legkedvezőbb számukra nem túl hideg telű, kiegyenlített, inkább hűvösebb, csapadékosabb éghajlat, ahol a hőmérséklet a vegetációs időszak folyamán 15-30°C tartományban mozog. A téli időszakban -15°C alatti hőmérsékleten a növények maradandó károsodást szenvedhetnek, a tavaszi, virágzás idején bekövetkező fagykárok hazánkban rendszeresek, 2-3 évente előfordulnak. A sikeres almatermesztés alapja a megfelelő vízellátottság, amely évi 700-800mm csapadékot jelentene. Ezért hazánkban a nyári időszakban mindenképp szükséges az almák öntözése. Az alma kevésbé talajigényes faj, változatos talajok esetében is megfelelően terem.

Termékenyülés:
Bizonyos almafajták esetén előfordul részleges öntermékenyülés, a biztos termés érdekében pollenadó telepítése szükséges. Az almafajták több virágzási csoportba tartoznak, azonban az egy virágzási csoportú fajták közül sem megfelelő mindnek a termékenyítő képessége, ezért körültekintést igényel a megfelelő porzó kiválasztása. Az almák esetében gyakori, hogy a pollenadó kis mértékben befolyásolja a gyümölcs tulajdonságait, alakját, színeződését.

Növekedési sajátosságok:
Az alma estében az alanyhatás különösen jelentős a fa méretét tekintve, a végső méret 20-100% között alakul a választott alany függvényében. Az alany gyökerének mélyrehatolása és a talaj behálózása összefügg a fa szárazságtűrésével. Az alanyoktól elvárjuk a minél kisebb sarjadzási hajlamot, illetve a rezisztenciát egyes kártevőkkel (pl.:vértetű) és kórokozókkal (pl.: lisztharmat, varasodás, gyökérgolyva) szemben. Faiskolákban általában megfelelő alanyokat használnak amik házi-kerti telepítésre alkalmasak. Az alany fajtáját főleg nagyobb (1-10 ha) mennyiség telepítésekor érdemes figyelembe venni.

A gyümölcs beltartalmi értékei:

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termesztett hazai gyümölcsünk, amelyet kiváló ízén túl táplálkozásbiológiai értékének köszönhet. Termésének szénhidrát tartalma 9-14% közötti, amelyhez 90%-os víztartalom párosul. Vitaminok közül elsősorban C és B vitamin tartalma jelentős, de említést érdemel 100 mikrogramm/100gramm makro-mikroelem tartalma is. Kedvező élettani hatását magas rosttartalmának köszönheti. Íze változatos, az édestől a savanykás, fűszeres ízeken keresztül számtalan kombináció megtalálható.

Tömeg10 kg

Reviews

5 Star

100%
2 review(s)

4 Star

0%
0 review(s)

3 Star

0%
0 review(s)

2 Star

0%
0 review(s)

1 Star

0%
0 review(s)

Értékelve 02 vásárló által

Rendezés

 • Avatar

  Boczor Norbert

  Vettem ilyen fát, csak a cimkét lekapták a libák, és nem írtam még fel az adatait, az alanya érdekelne! KÖSZI

  november 13, 2022
  Verified Purchase

  Megosztás

  Segítségedre volt?

 • Avatar

  Mária Lantos Attiláné

  Üdvözlöm.A Starking alma -piros- felől érdeklődöm.Lesz-e még és mikor?

  január 23, 2022

  Megosztás

  Segítségedre volt?

  • Koronakert Kertészet

   január 25, 2022

   Kedves Mária. Ebben az évben már csak ősszel lesz starking alma.

Írj véleményt

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]