Szakmai tudnivalók dió fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Elsősorban a mérsékelt, szélsőségektől mentes területek növénye, a termőhellyel szemben igényes. A téli hideget akár -24°C is bírja, ha a növény kondíciója megfelelő. Tavasszal korán fakad. A túlzott nyári hőséget nem viseli el, a júniusi terméshéj időszakában azonban nem lehet túl hideg sem. Szereti a nedves környezetet, évenként 800-1000mm csapadék a legkedvezőbb számára. Hazánkban ezt a mennyiséget csak öntözéssel kapja meg, a megfelelő terméshez szükséges a csapadék mesterséges utánpótlása az aszályos időszakban. Fényigényes növény, a belső részei könnyen felkopaszodnak, árnyékban a termőrügy differenciálódása gátolt. A talajjal szemben is igényes, elsősorban a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, levegős vályogtalajok a legjobbak a számára.
Termékenyülés:
Virágai egyvarúak, egylakiak, szélmegporzással. A többi gyümölcsfajhoz képest későn, májusban virágzik. A dió öntermékenyülése a tapasztalatok szerint jó, de önmeddőség is előfordulhat. Bár későn virágzik a tavaszi fagyok miatt sérült hajtásokon csak hímvirágok differenciálódnak, így fagyzugos helyeken komoly mértékben csökkenhet a termésmennyiség.
Növekedési sajátosságok:
Hosszú életű növény, az évek alatt nagy méretű, termetes koronát nevel. Gyakori, hogy idős korára koronája elsűrűsödik és termést csak vázának végén hoz. Korona alakja szerint lehet kúpos, hengeres, sátorozó, szétterülő és gömb, de a koronaalakot a fajtán túl jelentősen befolyásolják a termőhelyi adottságok is.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
A héjas gyümölcsök nagy részéhez hasonlóan, komoly tápértékű gyümölcs, kiemelkedően magas az energia tartalma. A dióbél olajtartalma különösen magas, s a dióolajat alkotó elemek főleg telített zsírsavak. Jelentős a dióbél fehérje tartalma, illetve komoly mennyiségű B és E vitamin is található benne. Ásványi elemek közül a mangánt, rezet, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Dió “Milotai 10” 150cm (Konténeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]