Kínai Mamutfenyő “Metasequoia glyptostroboides”
Szakmai tudnivalók örökzöld fenyőféle fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Az örökzöld fenyőfélék egész évben életet visznek kertünkbe. Léteznek óriás (pl: mamutfenyő) vagy éppen törpe (pl: havasi törpefenyő) méretűek is. A fenyők tűlevelei szórtan, kettesével, hármasával, ötösével, csomókban vagy két sorba rendezetten (fésűsen) fejlődnek. Termős tobozvirágzatot hoznak, illetve porzós virágaik barkásak. Bár a legtöbb fenyőféle örökzöld, ettől még leveleiket folyamatosan váltják.

Talajigény: A fenyők elsősorban a savanyú talajt kedvelik, de bármilyen talajon szépen fejlődik. A talaj adottságokat erdőtelepítéskor szokták figyelembe venni, ugyanis itt a mihamarabbi faanyag kinyerése a cél. Ha csak dísznek szeretnénk ültetni, úgy bármilyen talaj megfelelő lehet. A fenyőféléknek nincsenek hajszálgyökereik, ezért a a talajból történő víz és más tápanyagok felvételéhez fonalas gombák segítségére szorul, azokkal szimbiózisban él. Emiatt nehezen viselik az átültetést, mert nem csak a gyökerek épségére kell figyelnünk, hanem a tápanyagszállító gombákkal együtt kell átültetnünk, és gondoskodunk kell a gombák épségéről is. Ezért ajánlott konténeres vagy földlabdás csemetét ültetni.

Faanyaga: A fenyő puhafa, a faipar, bútoripar előszeretettel hasznosítja. Fontos nyersanyaga a papírgyártásnak is. Egyes fajták pikkelyesen hámló kérgéből fenyőkéreg, mulcs készül, melyet a kertekben a föld takarására használnak. Fontos nyersanyag a belőle kinyert fenyőgyanta, a fenyőmag, fenyőrügy.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 cm vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

A fenyőfajták megtekintéséhez KATTINTSON IDE!

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Kínai Mamutfenyő 100 cm “Metasequoia glyptostroboides”” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]