Szakmai tudnivalók mogyoró fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Terméséhez legfontosabb, hogy víz és fényigénye teljesüljön. Évenként legalább, 650mm, egyenletes elosztású csapadékot igényel, ami azt jelenti, hogy a nyári hónapokban öntözésre szorulhat. Hőmérséklet szempontjából a téli hideg kritikus lehet, -16°C alatt a barkák elfagyhatnak. Télen a kissé melegebb időszakok utáni ismételt lehűlések okoznak problémákat. Talajigénye mérsékelt, sekély gyökerezése miatt már 50 cm termőréteg is elegendő a számára. Enyhén savanyú és enyhén meszes talajok is megfelelőek de a jó vízgazdálkodás fontos, a magas talajvizet nem szereti.

A gyümölcs beltartalmi értékei:
Értékes, kis mennyiségben termesztett és kevéssé elterjedt héjas gyümölcsünk. Beltartalmi jellemzői nagyon hasonlóak a dióéhoz. A mogyoró bél 50-60% olajat és 4-19% fehérjét tartalmaz. Olajtartalma telítetlen zsírsavakból áll, így fogyasztása nem növeli a koleszterin szintet, csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Különlegessége a réztartalma, amelyre az egészséges szervezetnek szintén szüksége van.

Növekedési sajátosságok:
Cserje termetű (kivéve a törökmogyorót), tősarjakkal folyamatosan megújul, ezzel a növény sűrűsödik. Megfelelő környezeti feltételek mellett termetes, nagy cserje, akár 8-10 méter széles és 9 méter magas is lehet.

Termékenyülés:
Mélynyugalma nagyon rövid, gyakran már januárban megjelennek a virágai. Egyivarú, egylaki növény, megporzást a szél segíti.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Csavart ágú Vérmogyoró “Red Majestic” 40cm “Corylus avellana Red Majestic”” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]