Tudnivalók az Illatos tündérfáról (Chimonanthus praecox)

A fűszercserjefélék családjába tartozó, Kínában őshonos illatos tündérfa egy 2-3 méteresre növő, lombhullató cserje. Neve a görög cheimon tél és az anthos virág szavakból tevődik össze. Nyáron nagy zöld tömeget ad, és termése is érdekes látvány. Kedveli a gazdag, jó szerkezetű, nyirkos talajt. Napos vagy félárnyékos helyre érdemes telepíteni.
Ami a legnagyobb értékét adja ennek az egész évben diszkréten meghúzódó növénynek, hogy a virágzása éppen télen, -december végétől február végéig- lombfakadás előtt esedékes. Ekkor a kicsiny méretű, de annál illatosabb virágai krémsárga ruhás tündérekként táncolják körbe a csupasz ágakat.

Bőséges virágzásra forró, száraz nyár után számíthatunk, míg hűvösebb, esősebb nyár esetén általában kevesebb a virág. Mivel kicsit szeszélyes, metszeni csak igen megfontoltan érdemes, ezért kizárólag a legszükségesebb alakítást végezzük el rajta tél végén, virágzást követően.

Felhasználása:
Kínában elterjedt az alkalmazása gyógynövényként és kozmetikumokban. A csengettyűre emlékeztető virágokat illatosító gyanánt potpourrikba és vászonzacskókba is teszik. A felfőzött virágokat leöblítés után szívesen fogyasztják, illetve szirmaik szárítás után teaízesítésre is szolgálnak.

Gyógyhatásai:
A hagyományos kínai orvoslás a virágokat és a rügyeket ízületi gyulladásra, köhögésre, mandula- és garatgyulladásra, szédülésre, émelygésre, depresszióra, lázra, megfázásra és méregtelenítésre használta.

A levelek és a gyökerek zúzódások, vérzések, vágások, lumbágó, reuma, zsibbadás és megfázás esetén alkalmazhatók.

A viaszos virág 0,5% esszenciális olajat tartalmaz, mely antibakteriális és antioxidáns aktivitást mutatott. A virágok stimulálják a nyálmirigyeket, hogy több nyálat termeljenek, ami védelmet jelent a szájnyálkahártya számára, valamint csökkenti a fogszuvasodás, és egyes fertőzések kialakulásának esélyét.

A fenolos vegyületeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő, serkenti az immunrendszert és kardiovaszkuláris rendszert.

Ezeken felül még számos hatóanyagot azonosítottak benne, melyek hatásainak tanulmányozása további vizsgálatokat igényel.
A virágzó tündérfa azon túl, hogy igazán megnyerő látvány és a tél egyik különös kis „csodája” még a gyógyhatásai is figyelemreméltók.

Tündérfa tea elkészítése: Egy evőkanál szárított tündérfavirágra öntsünk egy csésze forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük át és kortyolhatjuk. Csak tiszta helyről gyűjtsünk virágot, és csak abban az esetben, ha teljes bizonyossággal felismertük.

 

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Illatos Tündérfa 60cm “Chimonanthus praecox”” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]