Szakmai tudnivalók futónövény fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, általános leírás

A kapaszkodó növények (pl: lilaakác, borostyán, lonc) hasonló feladatot látnak el, mint a sövénynövények. Feladatuk, hogy védjenek a belátástól, óvjanak a széltől, árnyékoljanak, biztos takarást adva. A futónövényeknek szükségük van valamilyen támrendszerre, amire kapaszkodhatnak, így sűrű, kompakt “zöld falat” hoznak létre. Ezek a növények növekedésük során csavarodó szárukkal, kacsokkal vagy éppen léggyökereikkel kapaszkodnak. Előnyös tulajdonságuk, hogy mivel felfelé kúsznak növekedésük során, ezért nem foglalnak el sok helyet a kertben, így ideális választás kisebb kertekbe is.

Ma már rendkívül sok növény közül tudunk választani. Vannak virágzó növények, örökzöldek, gyorsan növő fajták. A virágzó kapaszkodó növények színes, illatos virágaikkal díszítik kertünket. Szoliter növények, melyek különböző évszakokban nyíló virágaikkal ékesítik kertünket.
Léteznek örökzöld futónövények, melyek levélzetükkel egész évben takarást biztosítanak. Az örökzöldek tavasztól őszig pompás virágaikkal díszítenek, leveleiket nem hullajtják le, így levélzete egész évben díszítőérték.
A legtöbb futónövény a napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Többnyire igénytelen növények, azonban a meleg nyarakon érdemes rendszeresen öntözni őket, és gondoskodni a tápanyag utánpótlásról trágyázással és tápoldatos vízzel . Formájukat metszéssel igazíthatjuk.

Örökzöld kapaszkodó növények: Borostyán, csillagjázmin
Lombhullató és virágzó futónövények: Lilaakác, trombitafolyondár, futólonc, kacsos vadszőlő, kúszó hortenzia
Lombhullató és ehető termésű futónövények: Szőlő, kivi

Ültetési tanácsok: 
1. Lépés: Ássunk egy 30 cm széles és 30-50 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 5-10 cm vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 5-10 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 5-10 L vízzel

Mikor virágzik a Lilaakác?

Általában május és június között. Nyáron a lilaakác néha ismét virágzik. Ez az úgynevezett “utóvirágzás”. Ez a virág sokkal kevésbé intenzív, mint az első virágzási fázis, ami május és júniusban van. A lilaakác, más néven kék eső, gyorsan növekvő és buján virágzó kúszónövény. Mivel a növény színe legtöbbször kék, kék esőnek is nevezik. Ez a gyönyörű kúszónövény fehér, rózsaszín, lila és teljesen sötétkék már-már fekete színben is kapható. A kék eső eredetileg Japánból és Kínából származik. Ott bonsaiként is nevelik.

Lehet metszeni a lilaakácot?

Igen, nagyon fontos a növény metszése, hogy a növény szebb formát kapjon, és a virágzás intenzívebb-dúsabb legyen. Metszése télen vagy kora tavasszal esedékes. A jó metszés gazdagabb virágzásához vezethet.

Hogyan gondozzuk a lilaakácot?

Ha a lilaakácot oszlop, kerítés, pergola mentén szeretné felfutatni, akkor kötözéssel segítsünk a növénynek megtalálni a kivánt irányt. Ennek eredményeképpen a lilaakác megőrzi gyönyörű megjelenését és kompakt formáját. Lehet fát is nevelni a növényből.

Hol van a legjobb hely a lila akác számára?

A kúszó növények általában szeretik az árnyékot. Jól fejlődnek az árnyékban is. A lilaakácot bárhova lehet ültetni a kertben, de fontos tudni, hogy minél több napsütés éri annál erőteljesebben virágzik.

A lila akác metszése: Egy jó metszés fontos a növénynek. A metszés révén a növény megőrzi gyönyörű alakját, és egyre nagyobb mértékben virágzik. Télen kell a növényt a kívánt formára metszeni. Nyáron gyakorlatilag minden új hajtást le lehet vágni.

 

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Lilaakác 200cm “Okoyama Fuji” Kék “Wisteria sinensis”” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]