Szakmai tudnivalók mandula fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Melegigényes, a mediterrán területeken érzi magát otthon, termeszthetőségének hazánk az északi határa. A téli nyugalom idején -17°C alatt károsodik, mivel rövid a mélynyugalmi időszaka. A kemény héjú fajták a tapasztalatok szerint, jobban viselik a téli hideget, mint a papírhéjúak. A mandula tavasszal nagyon korán virágzik. Már -3°C körüli hőmérséklet is veszélyes lehet a számára. Hideg érzékenysége miatt fagyzugos, szeles területekre nem érdemes ültetni. Hazánk csapadékviszonyai egyenletes csapadékeloszlás mellett elégségesek lennének, a mandula termesztéshez, a nyári aszály folyamán azonban a csapadék utánpótlása szükséges. Talajból a 6,5-7,5 pH enyhén meszes, jó tápanyag és vízgazdálkodású, mély termőrétegűek a legjobbak.

Növekedési sajátosságok:
Megfelelő környezeti feltételek mellett nagyméretű, komoly fává fejlődik, vastag törzset és sűrű koronát nevel. Gyakran sarjadzik és sok vízhajtást is hozhat. Megújuló képessége nagyon jó, hosszú kort megél. Korona alakja lehet fölfelé törő kúp, a kiszélesedő gömb, a szétterülő szabálytalan, lecsüngő ágakkal. Rügyei és termőrészei az őszibarackéhoz hasonlóak, a hosszabb termővesszőkön hármas rügycsoportok ( a két szélén virágrügy, középen hajtórügy) fejlődnek.

Termékenyülés:
Nagyon korán virágzik, de a virágzás kezdetét nagyban befolyásolja a termőhely és az időjárás. A hazánkban használatos mandulafajták önmeddőek, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy célszerű két, azonos virágzású idejű, egymást kölcsönösen termékenyítő fajtát telepíteni. Magyarországon ismert öntermékeny fajta a Supernova

A gyümölcs beltartalmi értékei:
Termése a cukrász- és édesipar fontos alapanyaga, de sós, befőtt, vagy kandírozott formában is sokan szívesen fogyasztják. Magjában sok a fehérje, az aminosan és a zsír. Zsírtartalmát telített és telítetlen zsírsavak adják, a mandulaolaj értékes gyógyszer és kozmetikai alapanyag. B1, B2, B6 és E vitamin tartalma jelentős, továbbá káliumból, kalciumból és magnéziumból is jelentős mennyiség található benne.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Mandula “Tétényi bőtermő” 150cm (Szabadgyökeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]