2 .650 Ft3 pont
Gyümölcs jellemzői: a “Kántorjánosi” meggyfa gyümölcse kissé nyomott gömb alakú, nagy, 5-6 gramm tömegű. Héja bordópiros, húsa pirosas, közepesen festőlevű, magasabb savtartalmú, kellemes meggy ízű.
Növény jellemzői: Erős növekedésű, szétterülő koronát nevel, lecsüngő vesszőkkel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, jó termésbiztonságú. Későn virágzik.
Érési idő: június vége – július eleje
Porzói: öntermékeny
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt, lekvár, pálinka, cukrászat, fagyasztás
Szállítási méret | 80-120CM magas csemete |
Kiszerelés | műanyag konténeres, erős gyökérzettel |
Közeg | tőzeg tartalmú tápdús földkeverék |
Ültetési időszak | EGÉSZ ÉVBEN ÜLTETHETŐ! |
13 vásárló nézi ezt a terméket
Elfogyott
Környezeti igényei:
A világon sokfelé eredményesen termesztett növény, kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően. Hőmérséklet tekintetében is tág tűrésű, a téli hidegeket jól viseli, legtöbbször -25°C-ban sem szenved károsodást a téli mély-nyugalom idején, s ekkor még az időszakos fölmelegedések utáni hidegeket is jobban tűri. A kutatások szerint téltűrése jobb, mint a cseresznyéé. Virágai viszonylag későn nyílnak, ezért kisebb a fagykár veszélye, virágzáskor azonban -2°C-os lehűlés is komoly károkkal járhat. Alapvetően hidegkedvelő növény, ezért a cseresznyéhez képest nagyobb a téli hideg igénye. Szárazságtűrése jónak mondható, évi 600mm csapadék esetén már megfelelően termés várható. A termés minőségének és mennyiségének javítása érdekében azonban öntözése az aszályos időszakokban megfontolandó. Talajban nem túl válogatós, a legjobb termést azonban mélyrétegű, jó szerkezetű vályogtalajokon várhatunk tőle. A cseresznyéhez hasonlóan érzékeny a talaj megfelelő levegő ellátottságára. Savanyú és enyhén meszes talajokon is remekül terem.
Növekedési sajátosságok:
Az egyes meggyfajták növekedési erélye, termete fajtabélyeg, amelyek között komoly eltérések lehetnek. A leggyakoribb korona típusok a fölfelé törő kúp, a sátorozó, gömb és lecsüngő. A kúpszerű koronát kivéve a többi típus fajtái hajlamosak a felkopaszodásra. A hazai fajták nagy részénél gyakori az ostorosodás, ilyenkor hosszú, felkopaszodó gallyakat növesztenek, s a rövid termővesszők azok végein találhatók.
Termékenyülés:
Hazánkban gyakoribbak az öntermékeny meggy fajták, de egyesek önmeddőek, illetve gyakoriak a részben öntermékenyek. Az egyes fajták öntermékenyülésében tapasztalható jelentős különbségeket a termőhelyi adottságok befolyásolják. Az évjárathatás miatt azonos termőhelyen évről évre is változhat az öntermékenyülés mértéke. Az öntermékeny fajták termékenyülésének hatásfokát is javítja az idegenporzás. Tehát érdemesebb több fajtát ültetni.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
A világ jelentős részén elsősorban ipari gyümölcs, azaz a termett mennyiség feldolgozásra kerül. Befőttek, dzsemek, üdítők, ételszínezékek, gyorsfagyasztott termékek egész hada készül belőle. Hazánkban jelentős a friss fogyasztása is, amely magas beltartalmi értékeinek ismeretében üdvözlendő. Ki kell emelni magas flavonoid tartalmát, amelynek antioxidáns hatása jelentős. Szintén az egészséget szolgálja magas A, B1, B2, és C-vitamin tartalma. Húsa gazdag vasban, magnéziumban és foszforban, savtartalmának jelentős része pedig almasav. Gyümölcscukorból is sok található benne, igaz ennek ízét elfedi a magas savtartalma. Gyógyászati termékekben előszeretettel használnak meggyet, klasszikus gyógymód meghűlésre a meggy levének fogyasztása.
Nincsenek még vélemények.
8 .500 Ft9 pont
4 .850 Ft5 pont
Minden ami természet, minden ami kertészet
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
@ Copiryght 2022 - Koronakert.hu Minden jog fenntartva. Weboldal készítés és karbantartás - Webu.hu
Legyél te az első aki véleményt ír a “Meggy “Kántorjánosi” 100cm (Konténeres)” termékre