Szakmai tudnivalók rózsa fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

A rózsa nemzetség számos fajta és fajtája fontos dísznövény, közülük azonban többet a terméséért a csipkebogyóért telepítenek. Hazánkban a japán rózsa (Rosa rugosa) és nagyobb mértékben a gyepűrózsa (Rosa canina) terjedt el, ez utóbbi vadon is sokfelé megtalálható, termését előszeretettel gyűjtik. A gyepűrózsa erősen sarjadzó, gyors növekedésű cserje, akár 2-3m magasra is megnő. Szinte minden élőhelyhez alkalmazkodik, kedveli a meszes talajokat és a napsütést, jól tűri a szárazságot és a meleget. Jól bírja a metszést, kertekben, parkokban akár önállóan, vagy sövényszerűen is telepítik. Virágai május-júniusban nyílnak, rózsaszínesek, esetleg fehérek az egész növényt beborítják, különösen látványosak. Termései a vöröses piros csipkebogyók őszre színeződnek be. Beborítják a növényt és sokáig rajta is maradnak az őszi-téli időszakban is díszítenek. A csipkebogyóban sok C-vitamin található, de B2, K, P és E vitamin, illetve karotin tartalma is fontos, valamint kellemes az íze is. Terméséből kiváló lekvárok, dzsemek készíthetőek, de szárítva is remek csemege, a belőle készült tea gyógyhatású.

Növekedési sajátosságok:

Tearózsa: Kisebb nagyobb kertekbe,kerítés mellé, ágyásokba , vagy csak vágó rózsaként is kitűnőek. Átlagos Magasságuk: 70-120 cm. A hosszú, egyenes szárak végén, általában egy, a különlegesebb fajták akár több nagy fejű virágot is hoznak. Tavasztól- Őszig nyílik. A virágok elnyílásakor, év közben is, metszést igényelnek, a legszebb megjelenés, a sok virágzás érdekében.

Futórózsák:
Erkélyre, kerítésre, pergolára, teraszra, ívekre, vagy saját magunk által elkészített támasztékokra. Bárhová, ahová felfelé törő rózsafüggönyt álmodunk meg. Átlagos Magasságuk: 150-300 cm. A virág mérete fajta függő. Mint az is, hogy kisebb-nagyobb, egy vagy csoportos csokros virágzást alkotnak. Fajtafüggő az is, hogy évente egyszer vagy többször bontanak virágot. A metszése,a sok, és egészséges virágzás érdekében, azonos a tearózsával, elvirágzás után érdemes év közben mindig visszametszeni. Így gyorsabban megcsodálhatjuk a virágözönjét, és szebb egészségesebb a megjelenése is.

Permetezésük: A rózsa fő kártevője a levéltetű! Nyáron 2-3 hetente érdemes lekezelni rovarölő permetszerrel. Gombásodás ellen réz és kéntartalmú szerekkel kell kezelni.

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Tearózsa “Limar” 30cm Vörös” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]