Szakmai tudnivalók birsalma fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
A termesztését legjobban meghatározó környezeti tényező a hőmérséklet, kimondottan kedveli a meleget, melegigényes növény. A nyári időszakban gyakran előforduló forróságot jobban tűri, mint a hideget. A téli lehűlések tekintetében az almához és a körtéhez viszonyítva is érzékenyebb, -25 Celsius fok alatt komoly sérüléseket szerezhet, azonban könnyen regenerálódik. A téli időszakban a hideg szelek is károsíthatják, ezért célszerű szélvédett helyekre ültetni. Viszonylag későn virágzik, ezért a késő tavaszi fagyok csak ritkán károsítják a virágait. Telepítéséhez legalkalmasabbak a közép-kötött, homokos, levegős agyagtalajok, amelyek tápanyagokban, humuszban gazdagok és könnyen felmelegednek, ugyanakkor nem sok meszet tartalmaznak. Száraz, meszes körülmények között a gyümölcse elaprózódik és kövecses lesz. A birs számára különösen fontos a vízellátottság, megfelelő mennyiségű termés eléréséhez hazánkban öntözni kell. A vízellátás szempontjából kritikus időszak a július végétől szeptember közepéig tartó intenzív gyümölcsnövekedés szakasza.
Termékenyülés:
A birs virágai az egy és többéves vesszőkön, gallyakon található hajtások csúcsán jelennek meg, ahol vegyes rügyből fejlődnek ki, ezért nem szabad a birs termővesszeit visszametszeni. A levelek kihajtás után 4-8 apró leveles állapotban jelennek meg nagy méretű, látványos virágai. A birs kis részben öntermékeny, az évjárattól és a termőhelytől függően. A biztonságos terméskötődéshez azonban porzó fa javasolt.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
Kevésbé ismert és csupán kis mennyiségben termesztett növényünk, pedig kellemes íze és illata, valamint magas beltartalmi értékei többre érdemesítenék. Vitamintartalma kiemelkedő az almatermésűek között, csak C vitaminból akár 30mg-ot, P-vitaminból pedig 300mg-ot tartalmazhat 100gr gyümölcsre vetítve. Igen magas pektintartalma is hozzájárul az egészségvédő hatásához, a pektinnek ugyanis fontos szerepet tulajdonítanak a test radioaktív és egyéb káros anyagoktól való mentesítésében. Frissen is fogyasztható, érdekes savanykás-édeskés illatos termése finom, ám meglehetősen kemény. Feldolgozására számos mód lehetséges, a legfinomabb
almabor birsből készül, ám gyümölcslének, lekvárnak, kompótnak, befőttnek, pálinkának és birsalmasajt készítésére is használják. Gyakran más gyümölcsökből készült termékeket is birssel ízesítenek.
Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Birs “Bereczki bőtermő” 150cm (Szabadgyökeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]