Szakmai tudnivalók cseresznye fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

A cseresznye környezeti igényei:
A világ számos pontján eredményesen termeszthető, a környezeti feltételekkel szemben tág tűrést mutat. A téli nyugalom időszakában akár -24°C hőmérsékletet is elvisel, a téli felmelegedések alkalmával azonban a hidegtűrése romlik. Az egyes fajták hideg igényével összefügg a virágzás ideje. A cseresznye korán virágzó fa, ezért előfordulhat, hogy a virágai károsodnak. Tápanyag és vízszegénység miatt romlik a fa kondíciója amely előidézhet korai lombhullást, és a téli fagyállóság is sokat romlik. A cseresznye számára elegendő évi 500-600mm egyenletes elosztású csapadék, mivel a termés még a nagy nyári szárazságok előtt megérik. Igényes a talajjal szemben, legfontosabb tényező a tajjal szemben, a gyökérzet levegőigénye. Termesztéséhez optimálisak a mélyrétegű, jó levegő és vízgazdálkodású, humuszban gazdag, semleges, közép-kötött talajok. A talajvíz lehetőleg 2 méternél mélyebben legyen.

Termékenyülés:
A cseresznye fajták jelentős része önmeddő, az elmúlt évtizedek nemesítési munkája során azonban öntermékeny fajták is születtek, és forgalomba is kerültek. Az önmeddő fajták fajtatársításánál figyelembe kell venni a virágzás idejét, abban ugyanis jelentős eltérések lehetnek. Egyes cseresznye fajták között kölcsönös inkompatibilitás is lehetséges, ezek a fajták nem alkalmasak egymás megporzására. Meggy fajták nem javasolhatók a cseresznye megporzására a gyenge terméskötődés miatt.

Növekedési sajátosságok:
A cseresznye fajtákat erős csúcsdominancia jellemzi, a vesszők alapjához közelebbi hajtásrügyek gyakran alva maradnak, s csak a vesszők végein ágaznak el. A népnyelvben ezt úgy hívják “Tyúklábaknak” , mikor domináns csúcshajtás és alatta néhány erős oldalhajtás jelenik meg. A fák termete alapján megkülönböztetünk feltörekvő, széthajló és lecsüngő ágrendszerű fajtákat.

A gyümölcs beltartalmi értékei:
A korai nyári időszak talán legfontosabb friss fogyasztású, házi kerti gyümölcse.Érési idejével hiánypótló, kellemes, édeskés, friss ízét mindenki kedveli. Magas 80% körüli víztartalma miatt frissítő hatású. A, B1,B2,B6 és C-vitamin tartalma pedig egészségvédő hatását adja. Foszfor, kalcium, kálium és vas tartalma a fogak és csontok fejlődését segítik.

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Cseresznye “Hedelfingeni Óriás” 150cm (Szabadgyökeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]