Szakmai tudnivalók eper fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Egyes vad szamóca fajok hazánkban is honosak, hazánk éghajlata megfelel a szamóca igényeinek. Termesztése szempontjából kritikus a hőmérséklet. Mélynyugalmi állapotban (a levelek és a hó védelmében) -20°C körüli hideget is elvisel, száraz, hó nélkül hideg teleken azonban károsodhat. Tavasszal korán virágzik, első virágai könnyen a fagy áldozatául esnek. A nyári forróság nem túl kedvező a számára. Vízigénye magas, évenként legalább 700-800mm egyenletes eloszlású csapadékra van szüksége. Hazánkban csak öntözéssel terem megfelelően. A talajjal szemben kevéssé igényes, de csak magas tápanyag és humusztartalmú, jó víz és levegőgazdálkodású, enyhén savanyú vályog, vagy homokos vályog talajokon terem jól. Nagyon magas mésztartalom mellett a tövek legyengülhetnek.

A gyümölcs beltartalmi értékei:
A világ egyik legkedveltebb gyümölcse, amelyet elsősorban kellemes ízének, aromájának és megnyerő küllemének is köszönheti. Nagyon korán érik, amikor más friss gyümölcs még nem elérhető, ezért különösen értékes. A gyümölcs 88-92°-a víz, 6-8°-a cukor. Jelentős a C-vitamin, valamint kalcium és foszfor tartama. A szamóca fogyasztása kiváló élettani hatású.

Növekedési sajátosságok:
Központi része a gyökértörzs, amelyen a gyökérrendszer és a föld feletti hajtásrendszer helyezkedik el. A gyökértörzs földfelszíni része tőlevélrózsában álló levelekkel borított, amelyek hónaljából gyökértörzs elágazások vagy indák fejlődnek. A szamócán tavaszi és nyári/őszi leveleket találunk, a tavaszi levelek nagyméretűek, hosszú nyelűek és a termés kinevelését szolgálják, a nyári/őszi levelek kisebbek, télen, vagy csak a tavaszi levelek megjelenésével száradnak el. A szamóca föld feletti részeihez tartoznak az indák, amelyek hosszú ízközű kúszó hajtások.

Termékenyülés:
Bogernyős virágzata hosszú szárú tőkocsányon található. A hazánkban termesztett fajták szinte mindegyikének virágai hímnősek, jó öntermékenyülők. Megporzását elsősorban a méhek, kisebb részben más rovarok végzik. Rossz termékenyülés esetén a gyümölcsök kicsik és torzak lesznek.

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Eper “Vima Zanta” (Óriás termésű)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]