Szakmai tudnivalók körte fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
A környezeti feltételeket tekintve az egyik legigényesebb gyümölcsfajunk. Telepítésekor körültekintően kell eljárni, csak így garantálható a biztos termés. A körte magas vízigényű gyümölcsfaj, a biztonságos terméshez évenként legalább 700mm csapadékra van szüksége. A kései érésű fajták vízigénye kissé nagyobb, mint a nyári fajtáké. A terméskötődés és az intenzív hajtásnövekedés tavaszi, valamint a gyümölcsnövekedés és a termőrügy differenciálódás nyár végi- ősz eleji időszaka a két legfontosabb időpont a megfelelő vízmennyiség szempontjából. A talaj vízellátottsága mellett a levegő páratartalma is fontos tényező. Egyes fajták a száraz levegőre a nyári hónapokban levélhervadással, sárgulással válaszolnak. A kiegyenlített klímát kedveli, a szélsőséges hőmérséklet különbségek komoly terméskiesést okozhatnak. A szélsőségektől eltekintve a hazai hőmérsékleti viszonyok megfelelnek a körte termesztésének. A téli fagyokat akár -18C-ig is károsodás nélkül eltűri. Tavasszal korán, az alma előtt virágzik, ezért gyakoribb a virágkárosodás. A talajokkal szemben igényes, közép-kötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajokon ad jó minőségű termést. Rosszabb, szegényes talajokon gyakoriak az apró termések, a gyümölcshúsban erősebb lesz a kősejtképződés. Foszfor és magnézium hiány a savanyú, 6.2 pH alatti talajokon fordul elő.
Termékenyülés:
Egyes fajtákra jellemző az önmegtermékenyülés, annak mértéke azonban nem állandó fajtajelleg, a környezeti hatások miatt évenként változhat. A megfelelő termésmennyiség és minőség érdekében a körtefák porzófajtát igényelnek.
Növekedési sajátosságok:
Természetes körülmények között hosszú életű, terebélyes fát nevel. A termesztésben használt különféle alanyok azonban megváltoztatják a ráoltott nemes részek néhány növekedési jellemzőjét. A korona alakja jellegzetes fajtabélyeg, ennek megfelelően kell később a művelésmódot kialakítani. A leggyakoribb korona alak a gömb, a piramis és a tojás. Eltérő a korona sűrűsége is, némely fajta igen ritka, nehezen elágazó koronát nevel ( Bosc kobak), közép-sűrű koronájú a legtöbb körtefajta (Vilmos, Packam’s Triumph). Különös figyelmet igényelnek metszéskor a sűrű koronájú (Téli esperes, Conference) és az igen sűrű koronájú (Tongre) fajták.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
Az almához hasonlóan gyümölcse nagyon értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban gazdag. Alacsony sav és magas cukor tartalma miatt kellemes ízű, a cukrot jelentős fruktóz hányada miatt diétázók is fogyaszthatják. A népi gyógyászatban is ismert gyümölcs, hatóanyagainak nagyobb része a héjában található. Vérkeringést szabályozó, méregtelenítő és tisztító hatású.
Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Körte “Conference” 150cm (Szabadgyökeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]