Szakmai tudnivalók őszibarack fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Elsősorban a mérsékelt égöv enyhébb telű vidékeinek a növénye, hazánk a termeszthetőségének északi határán helyezkedik el. A termesztését leginkább korlátozó tényező a téli időszak hőmérsékleti viszonyai. A téli tartós hideg-hatás a rügyeket és a növényt is veszélyezteti, a mélynyugalom megszakításához szükséges hideg-hatás nélkül viszont a virágrügy képzés kerül veszélybe. A -10 Celsius fok körüli hideget még a gyengébb állapotú őszibarack fák is gond nélkül túlélik, -20 Celsius fölött azonban az erős, egészséges fák is károsodnak. Természetesen lényeges a hideg tartás időtartama is, rövid ideig tartó erősebb hideget ugyanis képes elviselni. A téli
mélynyugalomban lévő fának lényegesen jobb a hidegtűrése, ezért hazánkban a hosszú mélynyugalmi idejű fajtákat célszerű ültetni. A mélynyugalmmi időszak befejeztével fagyállósága komolyan romlik, a bimbózás, virágzás állapotban a legérzékenyebb, ezért rendszeresek a tavaszi fagykárok. Az őszibarack számára a hazánkban hulló csapadék mennyisége elégséges lehet, de biztonságos, jó minőségű terméshez és korai termőre forduláshoz elengedhetetlen az öntözés. Bár látszólag jól bírja a szárazságot, aszályban erős lehet a tápanyag tartalom vesztesége. Sokféle talajtípuson termeszthető, a megfelelő eredményhez azonban jó vízgazdálkodású, laza, tápanyagban és humuszban gazdag talaj szükséges. Változatos talaj pH-t elvisel, a legoptimálisabb a 6-7 pH körüli. Növekedéséhez szükséges a megfelelő kalcium és kálium tartalom, a túl sok kalcium azonban gátolja a kálium felvételét.

Termékenyülés:
Az őszibarack fajták nagy része öntermékeny, az öntermékenyülés aránya a legmagasabb a csonthéjasok között. Előfordulhatnak azonban önmeddő, részben öntermékeny és hímsteril fajták is.

A gyümölcs beltartalmi értékei:
Sokan a gyümölcsök királynőjének tartják az őszibarackot, hiszen a mérsékelt égövben nincs még egy gyümölcs, amely frissen ennyire kellemes, jó ízű és kiváló szomjoltó. Rendkívül magas, 85-90% víztartalma adja hűsítő hatását, kedvező sav(0,5-1%) és cukor (7,0-15,0%) aránya kellemes ízét. Ásványi anyagai és vitaminjai illetve rost-tartalma is igen magas. Szénhidrát és fehérje tartalma alacsony a csonthéjas termésűek között, így diétázók is fogyaszthatják. A sárga húsú fajták színanyagát adó xantofill rákellenes hatású. Savtartalmát jórészt az almasav adja, borostyánkősav tartalma csekély. Ásványi anyagai közül említésre érdemes a magnézium és a kalciumtartalma, amelyek a csontritkulás megelőzését segítik.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Őszibarack “Redhaven” 150cm (Szabadgyökeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]