Szakmai tudnivalók homoktövis fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Közepes vagy nagyméretű, jellemzően 1,5-4 méter magas cserje, de akár 6-7 méteres fává is megnőhet. Gyökérsarjainak köszönhetően oldalirányba erősen növekszik, egy tő akár több méter széles is lehet. Gyökerei, sarjai sűrűn behálózzák a talajt, rézsűk megkötésére is alkalmas. Kedvezőek számára a laza, jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú, vagy semleges kémhatású talajok. Fényigényes, ezért szabad állásba kell telepíteni. Téltűrése kiváló, hazánkban a téli hidegek és a tavaszi fagyok sem károsítják.

Bokra szellős, laza, levelei keskenyek ezüstös színűek. Vesszőin a rövid hajtások tövisesek, tövisességének erőssége fajtajelleg. Kétlaki, szélbeporzású növény, ezért a sikeres termesztéshez porzós és termős példányok telepítése is szükséges. Virágai kevésbé feltűnőek, lombosodás előtt nyílnak. Egy porzós példány mellé, akár 6-8 termős is ültethető. Gyümölcsei augusztus végétől kezdenek érni, narancssárgák, gömbölydedek, megnyúltak. Termései a vesszőkön hosszában, sűrűn fürtökbe tömörülnek, gyakran tövisek védelmében. A bogyók mérete a fajtától függően borsószem nagyságtól 8-10 miliméteres lehet. Bogyói hullásra kevésbé hajlamosak, gyakran egész télen a növényen maradnak, jelentős díszértéket kölcsönözve annak.

Termése enyhén kesernyés-savanykás ízű, túlérve emelkedik a cukortartalma. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalma, de karotint, savakat, olajat is tartalmaz. Lekvár, dzsem, befőtt, üdítőital is készül belőle.

Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 30 cm széles és 30-50 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 5-10 cm vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 5-10 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 5-10 L vízzel

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Homoktövis termő “Frugana” 30-40cm “Hippophae Rhamnoides Frugana”” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]