Szakmai tudnivalók málna fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
A hűvösebb, párásabb csapadékosabb területek növénye, hazánk a termeszthetőségének déli határán fekszik. Hőigénye alacsony, télállósága nagyon jó. A tapasztalatok szerint télen a mélynyugalom idején -25°C-ot is elvisel. Rövid nyugalmi ideje után már 5°C fölötti hőmérsékleten megindul a rügyek fejlődése. A nyári túlzott meleg a málna számára káros lehet. Nedvesség igénye magas, évenként 800-1000mm egyenletes elosztású csapadékot igényel. A vízellátottság május végétől a szüret végéig kritikus, hiányában kevesebb és gyengébb minőségű termés várható. A talajjal szemben igényes, a jó levegő és vízgazdálkodású, mélyrétegű, gyengén savanyú talajokon fejlődik a legjobban.

A gyümölcs beltartalmi értékei:
Értéke korai érése, kellemes íze és kiváló beltartalmi jellemzői. Bogyója bővelkedik C vitaminban, 100 gramm gyümölcsben akár 20-30 mg is lehet, de magas a B1, B2, B9, E, K és P vitamin tartalma is. A termés cukortartalma 5-6% körüli, s ennek nagy része fruktóz, és glükóz. Ásványi anyagok közül kiemelkedik a kálium, magnézium, kalcium és a foszfor tartalma. A korszerű gyógyászatban előszeretettel ajánlják antioxidáns hatása miatt.

Növekedési sajátosságok:
Félcserje, a föld feletti hajtásrendszere két évig él, gyökérrendszere azonban évelő. Komoly járulékos gyökérrendszert fejleszt. A gyökereken képződő járulékos rügyekből fejlődnek a sarjak, amelyek a gyökerek folyamatos megújulásának alapjai. A levelüket lehullatott sarjakból lesznek a termővesszők. Az elsőéves vesszők meddők, a termés a második éves vesszők oldalrügyein képződnek.

Termékenyülés:
Öntermékeny, rovarporozta növény, a sikeres megporzáshoz megfelelő időjárás is szükséges. Ennek kedvez a viszonylag hosszú ideig tartó virágzása. Virágai viszonylag későn, május végén nyílnak, a tavaszi fagy nem károsítja.

Reviews

Nincsenek még vélemények.

Legyél te az első aki véleményt ír a “Málna “Glen Dee” 30cm (Konténeres)” termékre

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

Rate Your Satisfaction*

[]